Tantrix.com Domača stran Tantrix.com
Spletno igranje Igranje Tantrixa na spletu
Festival Tantrix Festival
Domača stran Tantrix Slovenija
Turnirji Tantrixa Turnirji
Svetovno prvenstvo v Tantrixu Svetovno prvenstvo
Knjiga rekordov Knjiga rekordov
Prometej Inženering d.o.o.    (01) 515-6408 e-mail: tantrix@tantrix.si   tantrix@tantrix.si Cankarjeva 1, Ljubljana
PRAVILA ZGODOVINA IZOBRAŽEVANJE NAKUP

Zanimivosti iz zgodovine nastanka Tantrixa

1987:

Začetki Tantrixa segajo v leto 1987, ko je Novozelandec Mike McManaway plezal po patagonskih gorah južne Amerike in padel. Med okrevanjem se je kratkočasil z načrtovanjem nove družabne igre, ki se je sprva imenovala 'Miselna igra', tako kot njegova prodajalna iger na Novi Zelandiji. Ploščice so bile kartonaste, členi v rdeči in črni barvi, igra pa se je igrala na šesterokotni igralni plošči. Prvih par tisoč setov igre so izdelali ročno v Čilu in jih poslali na Novo Zelandijo. Ker se je igra dobro prodajala, je Mike že naslednje leto pripravil novo izdajo. Ploščice so spet natisnili v Čilu (na offset), a že prihodnje leto se je pojavila prva plastična različica igre. 'Miselna igra' se je začela leviti v 'Tantrix'.

Izumitelj Tantrixa Mike McManaway

Izumitelj Tantrixa Mike McManaway

1991:

Mike je igro ves čas pilil. Leta 1991 je dokončno opustil igralno desko, ploščice začel izdelovati iz kvalitetnih umetnih mas in spremenil ime v 'Tantrix'. Prvih par tisoč setov je kar sam poslikal v svoji garaži. Dodal je še dve barvi, kar je pomenilo, da so igro lahko igrali do štirje igralci. V prvih Tantrix setih je bilo tudi 8 trojnih križišč s tremi sekajočimi se ravnimi črtami, ki pa so ustrezala samo trem različnim obveznim mestom in upočasnjevala igro. Zato so bila leta 1992 dokončno umaknjena iz igre.

Leto 1991 se je rodila tudi prva v seriji Tantrix sestavljank, ki se je imenovala 'Odštekani Tantrix'. Vsebovala je 10 ploščic s členi v treh barvah, ki se jih je dalo sestaviti v zanko, za kar je večina rabila med 15 in 45 minut. Preden je Mike izumil 'Sestavljanke odkrivanja', je bil 'Odštekani Tantrix' najlažji način kako osvojiti spretnosti, potrebne za igro 'Strateškega Tantrixa'.

Stari set iz leta 1991

Stari set iz leta 1991

1994:

Prvotna sestavljanka je bila nadgrajena v niz sestavljank, znan pod imenom 'Sestavljanke super 5'. Njihova težavnost se je stopnjevala, od otroško preprostih, preko študentovskih in profesorskih do mojstrskih in genialnih, ki so bile resnično zelo zelo težke. Ploščic je bilo 10 ali 12 in naloga vedno enaka: sestaviti zanko.

Otroški, študentski, mojsterski, profesorski in genialni set iz leta 1994

Otroški, študentski, mojsterski, profesorski in genialni set iz leta 1994

1996:

To leto se je Tantrix prvič pojavil na spletu. Igrati ga je bilo mogoče na dveh mestih, katerih avtorji so pozneje stopili skupaj in ustanovili Palytantrix.com, današnji Tantrix.com. Na nekaterih koncih sveta je bila spletna različica igre zelo razširjena, preden je prišel v prodajo klasični igralni set.

1997:

Mike je igro stalno izpopolnjeval in zamisli sproti preverjal v svoji prodajalni. Tako je leta 1997 preizkusil idejo 'Tantrix skale', tridimenzionalne sestavljanke iz skupno 16. šesterokotnih in kvadratnih ploščic, povezanih v prisekani oktoeder. Ploščice so bile vrtljive in so se dale sneti. Cilj je seveda bil sestaviti oktoeder tako, da so se vse barve ujemale. Morda zveni preprosto, a pravilnih rešitev je samo pet, nepravilnih pa več kot milijardo. Ker komercialno gledano 'Tantrix skala' ni bila poseben uspeh, so jo iz prodaje umaknili že par let kasneje.

V leto 1997 sega tudi prva CD-rom verzija Tantrixa, ki je omogočala igranje na različnih zahtevnostnih stopnjah z robotom ali človeškim nasprotnikom. Ker pa je Tantrix.com server zelo napredoval in je igro zdaj mogoče na spletu igrati zastonj, je postal CD-rom brez pomena in so ga nehali prodajati.

Tantrix skala

Tantrix skala

1999:

Največji preskok v razvoju igre je bil nedvomno 'Tantrix odkrivanja', ki so ga pravzaprav izumili igralci sami. Medtem predstavitvami Tantrixa po sejmih je bil namreč v rabi set z na roko oštevilčenimi ploščicami, ki je služil demonstraciji sestavljanja zank s čedalje večimi členi. Ta sprva izključno promocijski igralni set je avtorju pokazal, kako so igralci komaj čakali na naslednjo dodano ploščico. Zato je Mike oblikoval 'Tantrix odkrivanja', ki stopnjuje število ploščic in zahtevnost. Kasneje se je celo izkazalo, da je možno kombinirati poljubno število setov in graditi neskončno dolge zanke, barvni ključ na hrbtni strani ploščic pa je vedno ostajal enak!

Tantrix odkrivanja iz leta 1999

Tantrix odkrivanja iz leta 1999

2000:

To leto je stopil v prodajo Tantrixov paradni konj - set za 'Strateški Tantrix', ki omogoča zlaganje vseh najboljših sestavljank in vse igre iz zgodovine razvoja Tantrixa, npr. 'Tantrix odkrivanja', 'Sestavljanke super 5', Dve nerešeni sestavljanki in seveda 'Strateški Tantrix'. Setu je priložena Tantrix knjižica z izčrpnimi navodili.

Igralni set Strateški Tantrix

Igralni set Strateški Tantrix

2002:

'Xtremni Tantrix' se je rodil na pobudo tistih veščih igralcev, ki so hoteli nekaj 'česar ne znajo sestaviti'. To je izjemno težka verzija 'Tantrixa odkrivanja'. Tudi tu zahtevnost raste, a barvnega ključa ni več in za nameček je uvedena še četrta barva. Za tiste najbolj zasvojene pa je dodanih še par piramidnih sestavljank.

2003:

'Tantrix Solitaire' je ekskluzivna različica sestavljank 'Tantrixa odkrivanja' s 14. ploščicami, ki spominja na klasične solitaire igre s kartami. Ploščice so večje in elegantnejše in približno štirikrat težje kot standardne. Seti za 'Tantrix Solitaire' so na voljo v štirih barvnih kombinacijah (brez rdečih, modrih, rumenih in zelenih členov). Če združimo vse štiri sete, dobimo set za 'Strateški Tantrix'.

2004:

Tantrix je prvič javno predstavljen v Sloveniji, kot zanimiva in privlačna ter izjemno estetska didaktična igra, ki razvija domišljijo, logiko, prostorsko predstavo, orientacijo, ...

2005:

Kot je očitno iz zgodovine igre, avtor svoje zamisli stalno nadgrajuje in pri tem sodeluje z igralci Tantrixa od vsepovsod. V letošnjem letu bodo luč sveta najbrž ugledali naslednji projekti: 

  • Magnetni Tantrix na kovniski igralni plošči, kot nalašč za dolga potovanja. 

  • Morski Tantrix z velikimi penastimi ploščicami, idealnimi za na plažo. 

  • Planinski Tantrix z zelo majhnimi ploščicami za popotnike z minimalno prtljago.

Nenazadnje leto 2005 zaznamuje začetek večjega poznavanja Tantrixa tudi v Sloveniji in prodajo te lepe igre (s slovenskimi navodili) tudi pri nas.

Tantrix.si